Vår dirigent

«Det låt uforskammet bra. Har dere øvd i sommer?»
– Sitat fra gjestedirigent Heming Valebjørg

 

Solveig Valebjørg

Solveig har vært med oss siden 2017 og har gjort underverker med Bestum Stasmusikk.

Hun er en erfaren klarinettist med en imponerende bakgrunn innen musikk og pedagogikk. Hun har en lang historie med å opptre i noen av landets fremste forsvarskorps, orkestre og ensembler.

I tillegg til sitt imponerende utøvende arbeid, er hun også kjent som en svært etterspurt pedagog, og hennes engasjement for undervisning er tydelig gjennom hennes dedikasjon til det pedagogiske arbeidet. Er det noe vi trenger i Stasen, så er det nettopp det.

Solveig har en solid utdanning fra Norges Musikkhøgskole, hvor hun har oppnådd en bachelorgrad i klarinettutøvelse samt en praktisk-pedagogisk utdanning. Hennes akademiske bakgrunn, kombinert med hennes omfattende erfaring som utøver, gjør henne til en respektert og dyktig klarinettlærer og musiker.

Solveig har en enorm entusiasme som smitter veldig over på oss som sitter der og prøver å låte bra. Etter hver øvelse drar vi alle hjem med kjempemotivasjon til å øve mye til neste gang og vise henne hvor flinke vi er blitt. Kanskje hun blir litt mer stolt av oss for hver øvelse?

Tidligere dirigenter

Stian Omenås

Høsten 2005 fikk Stasen ny dirigent. Det var etter en heftig audition-runde med mange dirigenter, men det var en som skilte seg veldig ut – Stian Omenås.

Han har utdanning innen jazztrompet, komposisjon og direksjon fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Norges Musikkhøyskole i Oslo. Rik erfaring med direksjon og trompetspill i ulike band og orkestre innen flere sjangere, som jazz, klassisk, pop og rock. Er det mulig å finne en mer velegnet dirigent for Stasen?

Alle tidligere dirigenter i Stasen har vært forskjellige – og det er også Stian.

Allerede etter et par øvelser ante vi at Stian hadde planer om å ta med Stasen på en lang, musikalsk, melodiøs og kvalitetsfylt reise innen Stasen’s sjanger. Vi satt som tente lys under øvelsen – dette minnet om skikkelig undervisning fra 50-åra, bare med den forskjell at Stasen vil ha mer av dette!

Og øvingsplanen var allerede klar:

  • begynn samtidig
  • begynn mykt nå vi skal
  • spill melodiske fraser
  • spill svakere nesten over alt
  • lytt på naboen
  • om du ikke har melodien, demp deg

Kjetil Myhre

Kjetil var dirigent i perioden 2001-2005 og han lærte oss fryktelig mye.

Kjetil har bakgrunn som trombonist i et storband, og prosjektet hans var å gjøre Stasen «lettere» og mer swingete. Og repertoaret vårt bærer preg av dette, med sterke innslag av blues, swing, rock, latin shuffle og dess like.

Det å sende ett marsjorkester gjennom en slik endring krever tålmodighet, musikalsk innsikt og noen knep for å korpset bakpå (eller laid back). Ved å snakke om durer, opp til 7# og 7b, terpe litt på alle rare akkorder, forlange gruppespill i samspillet, helt ned til grupper på to trodde alle Stasen hadde blitt flinkere.

Vi trente på å lære noter utenat slik at Kjetil kunne få øyekontakt med oss. På den måten lærte vi at dirigenten kan fortelle mye lydstyrke med sine veivearmer. Mange av «blekkene» inneholdt solopartier, og alle som vil har kastet seg ut i ensom kamp med musikkbiter, med og uten noter.

Høsten 2004 samarbediet vi med korte Vestre Aker Dusjlag om en konsert i en fullsatt Ullern kirke. Da var det veldig lurt at Kjetil hadde fått overtalt oss til å innse at det ofte er penest å spille svakt.

Magnus Torkildsen

De beste dirigenter ødelegger minst mulig for orkesteret, og det gjorde Magnus Torkildsen. I tillegg til at han har gått i Bestum Skoles Musikkorps (Trompetist) i 70-80 åra, har han klokke(spill)tro på det vi kan klare.

Han er fryktelig musikalsk, og noen ganger ofte glemte han at vi andre ikke er fullt så. Men en gang i fremtiden skulle vi nok både lære og skjønne dette med: prim, sekund, ters, quarten, quint, sekst, septim – samt ledetone, subledetone (eller var det snubletone?) og desslike. Dirra påstod at dette var nyttig!

Dessuten syntes han det var morsomt å spille tuba da han trodde vi kunne klare oss på egenhånd.

Magnus fikk spelemannsprisen i 2000, sammen med gruppa Krøyt.

Dessuten fikk han så mye lydarbeide at han måtte forlate ansvaret for lyden i Stasen, høsten 2000.

Vi rakk å spille inn vår første CD med Magnus.

Oddbjørn Schjetne

Det var Oddbjørn Schjetne som hjalp til med å dra det hele i gang – høsten 1986/våren 1987. Han var dirigent i Bestum Skoles Musikkorps og hadde gjort en formidabel jobb med ungene fra 1980.

Stasen startet jo som et jubileumskorps for Skolekorpset da det fylte 50 år og med sine pedagogiske evner var det veldig naturlig å ha Oddbjørn til å samle tidligere musikanter på nytt, slik at vi spilte i samme retning – alle sammen. Tenk deg utfordringen.

Han spiller trombone og var med å spilte så ofte han kunne. Og det er noe med uttrykket «alt til sin tid». I oppstarten var det nødvendig å ha en konduktør (conductor) som evnet å gjøre det enkelt, kjenne til enkle noter og trene os på de grunnleggende grep. De fleste hadde ikke spilt på 20 år, noen hadde ikke spilt i det hele tatt.

En kan nesten si: at han holdt ut, og det tok ikke lang tid før vi var i stand til å delta i 17.maitoget, ta spilleoppdrag og til og med spille til dans. Riktignok en selsom opplevelse.